Wniosek aktualizacyjny w BDO
Założony przez eNeN 21 styczeń 2020 o 14:09Gość
19 październik 2023 o 08:14
napisał:
napisał:
To radzę do nich zadzwonić, bo przecież oni wiedzą co kto ma źle i powinni takiej informacji udzielić
Zawsze mogą odczytać co podmiot otrzymał w wezwaniu.
Gość
19 listopad 2023 o 18:59
Firma posiada dwie działki.
Na działce 1 jest siedziba spółki na działce 2 zakład przetwarzania odpadów.
Zmienił się adres spółki ponieważ na działce 2 powstał budynek gdzie zarejestrowano
siedzibę. W BDO nie ma możliwości poprawy adresu więc należy zamknąć miejsce
prowadzenia działalności na działce 2 i otworzyć pod nowym adresem na działce 2
kolejne miejsce (absurd – ale wyjścia nie ma). Na działce 2 znajdują się odpady
do przetworzenia i nie mam możliwości z zejściem do zera w momencie zamknięcia
jednego miejsca prowadzenia działalności i otworzenia kolejnego. Jak przerzucić
te odpady ? rozumiem, że w grę wchodzi KPO – ale co w niej wpisać ? jaki środek
transportu skoro odpady nie będą transportowane bo to ciągle ten sam plac? Myślę , że należało by to jakoś w uwagach opisać?
Poproszę o radę.
Gość
27 listopad 2023 o 16:17
Dzień dobry,
Czy w DZIALE XII. (WYTWÓRCA ODPADÓW ZOBOWIĄZANY DO PROWADZENIA EWIDENCJI ODPADÓW NIEPODLEGAJĄCYCH OBOWIĄZKOWI UZYSKANIA POZWOLENIA NA WYTWARZANIE ODPADÓW ALBO POZWOLENIA ZINTEGROWANEGO) należy we wniosku aktualizacyjnym dodać kody odpadów, które nie powstają w wyniku prowadzeniu działalności w zakresie obiektów liniowych w rozumieniu art. 3 pkt 3 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane Dz. U. z 2019 r. poz. 1202, z późn. zm,) , działalność w zakresie usług o których mowa w art. 3 ust. 1 pkt 32 ustawy z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach * ?
Chodzi tutaj o elektroodpady (tj. sprzęt komputerowy, drukarki itp.).
agnieszka
Liczba postów: 720
Od: 19.03.2017
28 listopad 2023 o 14:31
napisał:
Dzień dobry,
Czy w DZIALE XII. (WYTWÓRCA ODPADÓW ZOBOWIĄZANY DO PROWADZENIA EWIDENCJI ODPADÓW NIEPODLEGAJĄCYCH OBOWIĄZKOWI UZYSKANIA POZWOLENIA NA WYTWARZANIE ODPADÓW ALBO POZWOLENIA ZINTEGROWANEGO) należy we wniosku aktualizacyjnym dodać kody odpadów, które nie powstają w wyniku prowadzeniu działalności w zakresie obiektów liniowych w rozumieniu art. 3 pkt 3 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane Dz. U. z 2019 r. poz. 1202, z późn. zm,) , działalność w zakresie usług o których mowa w art. 3 ust. 1 pkt 32 ustawy z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach * ?
agnieszka
28 listopad 2023 o 14:33
napisał:
napisał:
Dzień dobry,
Wpisujemy kody odpadów ,które są wytwarzane poza instalacją ( odpady z usług, odpady ,które są wytwarzane w związku z prowadzeniem działalności) Jeżeli mieścimy się w limitach z rozporządzenia ,nie trzeba prowadzić KEO i nie trzeba wniosku wypełniać w BDO .
Gość
04 grudzień 2023 o 14:52
napisał:
U mnie w zakładce wnioski złożone wisi nierozpatrzony wniosek aktualizacyjny już od lipca 2019. Teraz chciałam wysłać wniosek aktualizacyjny z uwagi na to, że przekroczyliśmy 10 t gruzu jeśli chodzi o wytwarzanie, więc jesteśmy zobligowani do ewidencji tego odpadu i musimy wysłać wniosek aktualizacyjny w ciągu 30 dni. Niestety czas mija, a nowego nie mogę wysłać, bo tamtej jest nierozpatrzony.
Gość
04 grudzień 2023 o 17:34
napisał:
napisał:
U mnie w zakładce wnioski złożone wisi nierozpatrzony wniosek aktualizacyjny już od lipca 2019. Teraz chciałam wysłać wniosek aktualizacyjny z uwagi na to, że przekroczyliśmy 10 t gruzu jeśli chodzi o wytwarzanie, więc jesteśmy zobligowani do ewidencji tego odpadu i musimy wysłać wniosek aktualizacyjny w ciągu 30 dni. Niestety czas mija, a nowego nie mogę wysłać, bo tamtej jest nierozpatrzony.
u mnie sytuacja podobna. co wtedy zrobić? urząd marszałkowski milczy
Ciekawostka wnioski elektroniczne w systemie BDO składa się od końca grudnia 2019 r. Wcześniej składało się wnioski papierowe.
Gość Reg-ces
04 grudzień 2023 o 22:34
Witam!
Chce się zarejestrować w BDO, prowadzę sprzedaż wysyłkową używanych części samochodowych.
Zajmuję się również elektryką pojazdową.
Jak mam uzupełnić tabelę rejestracyjną ? ps przelew rejestracyjny juz poszedł.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
agnieszka
05 grudzień 2023 o 10:29
napisał:
napisał:
u mnie sytuacja podobna. co wtedy zrobić? urząd marszałkowski milczy
Gość
05 grudzień 2023 o 10:36
napisał:
napisał:
Witam,
W sprawozdawczości jako wytwórca odpadów czy powinnam złożyć zerowe sprawozdanie za 2021r. ? gdzie jest opcja zaznaczenia, że jest to zerowe sprawozdanie ? nie mogę tego znaleźć.
W poprzednich latach z tego co pamiętam był obowiązek złożenia zerowego bdo a jak jest teraz ?
Dziękuję.
Nie ma i nie było takiego obowiązku - składania sprawozdania "zerowego". Nie ma możliwości zaznaczenie że to sprawozdanie zerowe. Można dołączyć oświadczenie o nie wytworzeniu odpadów