Produkt uboczny wg nowej ustawy o odpadach
Założony przez GOŚĆ 07 styczeń 2013 o 14:30GOŚĆ
29 kwiecień 2013 o 09:27
Witam
Ok, wiem już, że jest możliwość, aby odpad utracić Swój status. Pytanie brzmi w jakiś sposób dokonać tego od strony formalnej? Gdzie trzeba taki fakt zgłosić i jak wygląda do tego procedura?
Adam.
GOŚĆ
17 maj 2013 o 16:52
Witam,
Mam pytanie produktu ubocznego. Na podstawie jakiego dokumentu przekazujemy go dalej? Odpady przekazaujemy na kartęprzekazania odpadu a produkt uboczny? Może ktoś wie? Dziękuję za pomoc.
GOŚĆ
08 luty 2013 o 14:03
Czy przedsiębiorstwo, które posiada instalacę do produkcji brykietu lub pelettu z trocin powinno posiadac zezwolenie na przetwarzanie odpadów ??? oraz do kogo powinny być kierowane wydane decyzje w zakresie gospodarki odpadami ??? tak ja było do tej pory : WIOŚ, Marszalek, Burmistrz/Wójt
Domi
Liczba postów: 1
Od: 19.03.2017
15 lipiec 2013 o 17:12
Witam,
przeszłam już proces uznania produktu ubocznego i mogę chyba pomóc odpowiadając na kilka pytań. Przede wszystkim nie radzę czekać wpisanych do ustawy 3 miesięcy na rozwój sytuacji, a wcześniej skontaktować się z właściwym urzędem. Urzędy marszałkowskie dostały z Ministerstwa wytyczne, według których w tej sytuacji nie obowiązują ich procedury KPA, dlatego nie dostaniemy wezwania do uzupełnienia braków i wyjaśnienia niejasności. Urząd zaczeka owe 3 miesiące, a potem napisze pismo z odmową uznania produktu ubocznego i będzie trzeba rozpocząć procedurę od początku. Stąd moje zalecenie, żeby skontaktować się szybciej i dowiedzieć jak wygląda sytuacja, żeby ewentualnie móc zadziałać.
Odnośnie dokumentu, który miałby stanowić potwierdzenie przekazania produktu ubocznego, to za taki urząd uważa umowę sprzedaży. Do wniosku o uznanie produktu ubocznego, należy dołączyć umowę sprzedaży naszego produktu ubocznego, w takiej ilości o jaką wnioskujemy. Musimy już na etapie wniosku udowodnić, że mamy nabywcę na nasz produkt. Takie są przynajmniej moje doświadczenia z Dolnośląskim Urzędem Marszałkowskim.
Gość
20 kwiecień 2021 o 12:08
Gość
23 kwiecień 2021 o 09:38
02 01 80 – zwierzęta padłe i ubite z
konieczności oraz odpadowa tkanka zwierzęca, wykazujące właściwości
niebezpieczne,
Gość
23 kwiecień 2021 o 14:11
Dzień dobry, jesteśmy zakładem komunalnym . Czy odpad o kodzie 20 03 03 (piasek pochodzący z czyszczenia ulic) mogę przewieźć własnym transportem na składowisko, czy muszę zlecić transport wyspecjalizowanej firmie?