Baner eko soft 2023 bdo

Produkt uboczny wg nowej ustawy o odpadach

Założony przez GOŚĆ 07 styczeń 2013 o 14:30

GOŚĆ

29 kwiecień 2013 o 09:27

Witam

Ok, wiem już, że jest możliwość, aby odpad utracić Swój status. Pytanie brzmi w jakiś sposób dokonać tego od strony formalnej? Gdzie trzeba taki fakt zgłosić i jak wygląda do tego procedura?

Adam.

F4odpowiedz

GOŚĆ

17 maj 2013 o 16:52

Witam,

Mam pytanie produktu ubocznego. Na podstawie jakiego dokumentu przekazujemy go dalej? Odpady przekazaujemy na kartęprzekazania odpadu a produkt uboczny? Może ktoś wie? Dziękuję za pomoc.

F4odpowiedz

GOŚĆ

08 luty 2013 o 14:03

Czy przedsiębiorstwo, które posiada instalacę do produkcji brykietu lub pelettu z trocin powinno posiadac zezwolenie na przetwarzanie odpadów ??? oraz do kogo powinny być kierowane wydane decyzje w zakresie gospodarki odpadami ??? tak ja było do tej pory : WIOŚ, Marszalek, Burmistrz/Wójt

F4odpowiedz

Domi

Liczba postów: 1

Od: 19.03.2017

15 lipiec 2013 o 17:12

Witam,

przeszłam już proces uznania produktu ubocznego i mogę chyba pomóc odpowiadając na kilka pytań. Przede wszystkim nie radzę czekać wpisanych do ustawy 3 miesięcy na rozwój sytuacji, a wcześniej skontaktować się z właściwym urzędem. Urzędy marszałkowskie dostały z Ministerstwa wytyczne, według których w tej sytuacji nie obowiązują ich procedury KPA, dlatego nie dostaniemy wezwania do uzupełnienia braków i wyjaśnienia niejasności. Urząd zaczeka owe 3 miesiące, a potem napisze pismo z odmową uznania produktu ubocznego i będzie trzeba rozpocząć procedurę od początku. Stąd moje zalecenie, żeby skontaktować się szybciej i dowiedzieć jak wygląda sytuacja, żeby ewentualnie móc zadziałać. 

Odnośnie dokumentu, który miałby stanowić potwierdzenie przekazania produktu ubocznego, to za taki urząd uważa umowę sprzedaży. Do wniosku o uznanie produktu ubocznego, należy dołączyć umowę sprzedaży naszego produktu ubocznego, w takiej ilości o jaką wnioskujemy. Musimy już na etapie wniosku udowodnić, że mamy nabywcę na nasz produkt. Takie są przynajmniej moje doświadczenia z Dolnośląskim Urzędem Marszałkowskim.

F4odpowiedz

Gość

20 kwiecień 2021 o 12:08

Dzień dobry
Podczas cięcia poliuretanów powstaje pył, który bezpośrednio zaciągany jest do worków- następnie worek jest zdejmowany z pił i szczelnie zamykany.  Powstały pył wykorzystujemy do własnej produkcji a nadwyżki sprzedajemy.  
-Czy powinniśmy uznać powstały pył jako produkt uboczny?
 Dodatkowo posiadamy mielarkę, którą mielimy kawałki poliuretanów w takim samym celu jak powyżej. Czy taki proces jest przetwarzaniem odpadu?
- Czy powinniśmy ewidencjonować pył w BDO?
F4odpowiedz

Gość

23 kwiecień 2021 o 09:38

Zwłoki zwierząt i ich tkanki po badaniu w laboratorium weterynaryjnym klasyfikuje się jako Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego UPPZ kat I i II , dla których   przepisów ustawy nie stosuje się ( art 2 pkt 9 i 10).

Czy oddajemy takie odpady do firmy odbierającej UPPZ nie stosując ustawy o odpadach , czy jednak za pomocą systemu BDO jako odpad z grupy 18 odpady weterynaryjne lub z grupy 02

02 01 80 – zwierzęta padłe i ubite z
konieczności oraz odpadowa tkanka zwierzęca, wykazujące właściwości
niebezpieczne,

02 01 81 –

zwierzęta
padłe i odpadowa tkanka zwierzęca stanowiące materiał szczególnego i wysokiego
ryzyka inne niż wymienione w 02 01 80,

Proszę o o interpretacje tej kwestii jak jest w innych laboratoriach.

F4odpowiedz

Gość

23 kwiecień 2021 o 14:11

Dzień dobry, jesteśmy zakładem komunalnym . Czy odpad o kodzie 20 03 03 (piasek pochodzący z czyszczenia ulic) mogę przewieźć własnym transportem na składowisko, czy muszę zlecić transport wyspecjalizowanej firmie? 

F4odpowiedz
Nowa odpowiedź
Jeśli chcesz odpowiedzieć bezpośrednio na wybraną wypowiedź, kliknij opcję „odpowiedz” lub „cytuj” na dole każdego posta

Newsletter