Baner eko soft 2023 bdo

GOŚĆ

07 styczeń 2013 o 14:30

Witam,

słyszałam, że w nowej ustawie o odpadach jest zapis wg, którego odpad może zostać uznany za produkt uboczny. Mam pytanie jakie odpady mogę uznać za produkt uboczny i jak wygląda nastepnie procedura uzyskania decyzji? Mógłby ktoś napisać jakieś informacje na ten temat?

F4odpowiedz

GOŚĆ

07 luty 2013 o 10:11

Czy używane trociny do produkcji brkietu lub peletu moga być uznane za produkt ubocznu???

F4odpowiedz

GOŚĆ

11 luty 2013 o 14:35

Pytanie czy trociny będa przekazywane jako odpady czy też jako produkt uboczny. Jak odpady to musi być zezwolenie na odzysk. WIOŚ nie wydaje decyzji, jak już to Marszałek lub Starosta (lub prezydent amiasta na prawach powiatu). Jeśłi zakład podlega obligatoryjnie pod OOŚ to wtedy Marszałek, jeśli przedsięwzięcie jest z listy potencjalnie znacząco oddziałujących na środowisko, wtedy starosta. Odzysk odpadów innych niż niebezpieczne jest przedsięwzięciem potencjalnie znacząco oddziałujące na środowisko więc Starosta powinien wydać zezwolenie na odzysk.

F4odpowiedz

Karol

Liczba postów: 63

Od: 19.03.2017

07 luty 2013 o 15:55

Rozmawiałem na ten temat z pracownikami urzędu marszałkowskiego tuż przed wejście w życie nowej ustawy o odpadach i panie nie potrafiły mi podać żadnych konkretów w kwestii uznania właśnie trocin za produkt uboczny. Poleciły złożyć stosowne dokumenty i stwierdziły, że "będziemy razem przecierać nowy szlak".

Moim zdaniem jak najbardziej trociny za taki produkt można uznać (spełnione są wszystkie przesłanki) i będę to w razie konieczności przed urzędem uzasadniał. Pytanie tylko czy urząd będzie chciał żeby odnieść się do np. jakiś badań norm itp.

Pożyjemy zobaczymy.

F4odpowiedz

GOŚĆ

10 styczeń 2013 o 13:49

Przede wszystkim musi to być przedmiot lub substancja, która powstała w procesie produkcyjny  i spełnione muszą być warunki wynikające z ustawy.

F4odpowiedz

GOŚĆ

11 styczeń 2013 o 14:13

Zgodnie z art. 5 dyrektywy ramowej za produkt uboczny może być uznana substancja lub przedmiot, powstające w wyniku procesu produkcyjnego, którego podstawowym celem nie jest ich produkowanie, wyłącznie jeżeli łącznie spełnione będą następujące warunki:

• dalsze wykorzystywanie przedmiotu lub substancji jest pewne;

• przedmiot lub substancja mogą być wykorzystywane bezpośrednio bez dalszego przetwarzania, innego niż normalna praktyka przemysłowa;

• dany przedmiot lub substancja są produkowane jako integralna część procesu produkcyjnego,

• dana substancja lub przedmiot spełniają wszystkie istotne wymagania, w tym prawne, w zakresie produktu, ochrony środowiska oraz życia i zdrowia ludzi, dla określonego wykorzystania tych substancji lub przedmiotów i wykorzystanie takie nie doprowadzi do ogólnych negatywnych oddziaływań na środowisko, życie lub zdrowie ludzi.

Pozdrawiam, Ekolia_pl

F4odpowiedz

GOŚĆ

26 czerwiec 2013 o 09:28

Np. ja zwróciłem się z pismem i uzasadnieniem do Urzędu MArszałkowskiego. Jeśli przez 3 miesiące nie odpowiedzą negatywnie ( brak zastrzeżeń) to przyjmuję, że się zgodzili co do treści pisma. Kilkanaście tysiecy ton odpadu rocznie odpadnie z ewidencji itd. :)

F4odpowiedz

GOŚĆ

07 maj 2013 o 11:23

Dziekuje za odpowiedz, tylko jeszcze pytanie czy musze ten fakt gdzieś zgłaszać, zeby nie miec później problemów z urzedem?

A.

F4odpowiedz

GOŚĆ

08 maj 2013 o 10:07

Witam

Nie ma ustalonego ustawowo toku postępowania sformalizowanego w celu dokonania utraty statusu odpadów. Utrata statusu odpadu nie wiąże się z jakąkolwiek decyzją organu, dokonywana jest poprzez sam zapis prawny, przy spełnieniu oczywiście tych warunków, jakie zostały wymienione w ustawie.

F4odpowiedz

erjot

Liczba postów: 17

Od: 19.03.2017

17 maj 2013 o 17:07

Witam

Po pierwsze pytanie, jaki to jest produkt uboczny?

Produkt uboczny nie jest odpadem a co za tym idzie nie wymaga żadnych dokumentów przekazania. Jest on towarem i można wystawić na niego fakturę VAT.

W przypadku, jeżeli odpad ma zostać uznany za produkt uboczny należy się zwrócić z tym do Urzędu Marszałkowskiego który może rozpocząć procedurę uznania odpadu za produkt uboczny.

F4odpowiedz

GOŚĆ

06 maj 2013 o 10:37

Hej,

Patrząc na zapis w ustawie o odpadach, odpad przestaje być odpadem w przypadku jeżeli zostanie poddany odzyskowi i spełnia wymagania określone w przepisach UE oraz dodatkowe spełnia kilka warunków:

-jest powszechnie stosowany,

- istnieje rynek tych materiałów,

- spełnia wymagania techniczne w celu jego konkretnego zastosowania,

- stopowanie danego przedmiotu nie wiąże się z powstaniem negatywnych skutków dla zdrowia, życia czy też środowiska,

odpad powinien spełniać wszystkie z wymienionych warunków, aby utracić swój status.

F4odpowiedz
Nowa odpowiedź
Jeśli chcesz odpowiedzieć bezpośrednio na wybraną wypowiedź, kliknij opcję „odpowiedz” lub „cytuj” na dole każdego posta

Newsletter