Baner eko soft 2023 bdo

BDO - baza danych

Założony przez Gość 02 lipiec 2015 o 14:41

Bożena

17 grudzień 2019 o 20:24

W moim zakładzie produkuje artykuły spożywcze i pakuje je w torebki foliowe a następnie sprzedaje w opakowaniu zbiorczym w kartonie torebki zamykam na zgrzewarkę więc nie mam żadnych odpadów z folii czy muszę się rejestrować w bdo 

F4odpowiedz

Gość

17 grudzień 2019 o 20:40

Gość napisał:

Witam serdecznie.  Proszę o informację jak mam postąpić ?  Moja firma ma siedzibę w woj. Śląskim i tam prowadzi produkcje,  uzyskała już numer BDO. Z dniem 02.01.2020 przejmujemy inną firmę siostrzaną z woj. Pomorskiego, która też posiada własny  numer BDO.  Główna siedziba firmy pozostaje w woj. Śląskim.    Który numer powinniśmy używać w przypadku sprzedaży z zakładu pomorskiego, przy oddawaniu odpadów i w sprawozdawczości dla  zakładu  pomorskiego?    Ten śląski czy stary pomorski?

Tej która będzie  istniała   wg NIP - jeśli firmą przejmująca ze Śląska będzie dalej funkcjonowała to ona. Chyba że nastąpi połączenie to nowa powinna zastąpić tą ze Śląska a jeśli  na z pomorskiego przestanie istnieć to powinino się wystąpić o jej wykreślenie 

F4odpowiedz

Gość

17 grudzień 2019 o 20:41

Kaamil napisał:

Witam.
Prowadzę mały sklepik z artykułami na przyjęcia typu talerzyki, kubeczki, balony i inne. Wszystkie produkty kupuję od hurtowni zarejestrowanych w Polsce. Towar z hurtowni przychodzi do mnie w kartonie zbiorczym. Oprócz tego mam fotobudkę w której znajduje się drukarka termosublimacyjna, do której kupuje papier i folię do wydruku zdjęć: PAPIER DS-RX1HS. Posiadam oprócz tego w sklepie drukarkę atramentową w której wbudowane są na stałe pojemniki z tuszem. Kupuję więc tylko tusz w buteleczkach, który przelewam do drukarki. Odpady mam zabierane przez PPUK raz w miesiącu. Proszę o informację czy muszę się rejestrować w BDO. Pozdrawiam

Nie
F4odpowiedz

Jasio

17 grudzień 2019 o 23:09

Na stronie bdo.mos.gov.pl  ukazały się Objaśnienia prawne Ministra Klimatu       / artykuł  BDO rusza zgodnie z planem/

F4odpowiedz

@SkokZ44

18 grudzień 2019 o 00:48

Gość napisał:

Witam serdecznie.  Proszę o informację jak mam postąpić ?  Moja firma ma siedzibę w woj. Śląskim i tam prowadzi produkcje,  uzyskała już numer BDO. Z dniem 02.01.2020 przejmujemy inną firmę siostrzaną z woj. Pomorskiego, która też posiada własny  numer BDO.  Główna siedziba firmy pozostaje w woj. Śląskim.    Który numer powinniśmy używać w przypadku sprzedaży z zakładu pomorskiego, przy oddawaniu odpadów i w sprawozdawczości dla  zakładu  pomorskiego?    Ten śląski czy stary pomorski?

Należy używać numeru rejestrowego spółki przejmującej. Oraz zaktualizować wniosek rejestrowy w dziale XII - wpisując jako miejsce wytwarzania odpadów dane spółki przejmowanej.
Spółka przejęta powinna złożyć o wykreślenie z rejestru.

F4odpowiedz

@SkokZ44

18 grudzień 2019 o 00:54

Gość napisał:

Dzień dobry. 
Osoba prowadząca sklep ma w ofercie przyprawy w torebkach strunowych (przedsiębiorca sam  przepakowuje z dużych worków w małe torebki strunowe). Czy takie torebki tez podlegają wpisowi do bdo ? Jeśli tak to jaki to dzial ? Ten sam co dla reklamowek?

Dział VI tabela 4 - wprowadzający produkty w opakowaniach. I oczywiście dział I 😁

F4odpowiedz

@SkokZ44

18 grudzień 2019 o 00:57

Gość napisał:

Dzień dobry,
Prowadzę kilka punktów barów z obiadami domowymi i katering. Wnioskuję, że muszę się zarejestrować w BDO z racji wydawania opakowań na wynos . i reklamówek.W którym dziale wniosku należy to wypełnić? Zastanawia mnie również czy należy wpisać zużyty olej spożywczy i ewentualnie w którym dziale należy to zrobić. 
Z góry dziękuję za odpowiedź

Opakowanie na wynos - dział VI tabela 4 - wprowadzający produkty w opakowaniach.

Zużyty olej - dział XII

F4odpowiedz

Gość

18 grudzień 2019 o 02:15

A jeśli jeśli mam pralnie i używam takich foliowych worków do nakrywania już upranych ubrań dla klienta? To tez są opakowania? Który to dział? Rejestruje się właśnie w dziale XII jako wytwórca ale te folie mnie trochę zastanowiły...

F4odpowiedz

Gość

18 grudzień 2019 o 02:15

A jeśli jeśli mam pralnie i używam takich foliowych worków do nakrywania już upranych ubrań dla klienta? To tez są opakowania? Który to dział? Rejestruje się właśnie w dziale XII jako wytwórca ale te folie mnie trochę zastanowiły...

F4odpowiedz

Gość

18 grudzień 2019 o 18:43

Pomocy czy z wnioskiem rejestrowym dział .XI.I wysyłam   oświadczenie zamieszczone na stronie bdo.mos.gov.pl. Czy mi ktoś odpowie .Proszę? 

F4odpowiedz
Nowa odpowiedź
Jeśli chcesz odpowiedzieć bezpośrednio na wybraną wypowiedź, kliknij opcję „odpowiedz” lub „cytuj” na dole każdego posta

Newsletter