BDO - baza danych
Założony przez Gość 02 lipiec 2015 o 14:41Bożena
17 grudzień 2019 o 20:24
W moim zakładzie produkuje artykuły spożywcze i pakuje je w torebki foliowe a następnie sprzedaje w opakowaniu zbiorczym w kartonie torebki zamykam na zgrzewarkę więc nie mam żadnych odpadów z folii czy muszę się rejestrować w bdo
Gość
17 grudzień 2019 o 20:40
Gość napisał:
Tej która będzie istniała wg NIP - jeśli firmą przejmująca ze Śląska będzie dalej funkcjonowała to ona. Chyba że nastąpi połączenie to nowa powinna zastąpić tą ze Śląska a jeśli na z pomorskiego przestanie istnieć to powinino się wystąpić o jej wykreślenie
Witam serdecznie. Proszę o informację jak mam postąpić ? Moja firma ma siedzibę w woj. Śląskim i tam prowadzi produkcje, uzyskała już numer BDO. Z dniem 02.01.2020 przejmujemy inną firmę siostrzaną z woj. Pomorskiego, która też posiada własny numer BDO. Główna siedziba firmy pozostaje w woj. Śląskim. Który numer powinniśmy używać w przypadku sprzedaży z zakładu pomorskiego, przy oddawaniu odpadów i w sprawozdawczości dla zakładu pomorskiego? Ten śląski czy stary pomorski?
Gość
17 grudzień 2019 o 20:41
Kaamil napisał:
Witam.
Prowadzę mały sklepik z artykułami na przyjęcia typu talerzyki, kubeczki, balony i inne. Wszystkie produkty kupuję od hurtowni zarejestrowanych w Polsce. Towar z hurtowni przychodzi do mnie w kartonie zbiorczym. Oprócz tego mam fotobudkę w której znajduje się drukarka termosublimacyjna, do której kupuje papier i folię do wydruku zdjęć: PAPIER DS-RX1HS. Posiadam oprócz tego w sklepie drukarkę atramentową w której wbudowane są na stałe pojemniki z tuszem. Kupuję więc tylko tusz w buteleczkach, który przelewam do drukarki. Odpady mam zabierane przez PPUK raz w miesiącu. Proszę o informację czy muszę się rejestrować w BDO. Pozdrawiam
Jasio
17 grudzień 2019 o 23:09
Na stronie bdo.mos.gov.pl ukazały się Objaśnienia prawne Ministra Klimatu / artykuł BDO rusza zgodnie z planem/
@SkokZ44
18 grudzień 2019 o 00:48
Gość napisał:
Należy używać numeru rejestrowego spółki przejmującej. Oraz zaktualizować wniosek rejestrowy w dziale XII - wpisując jako miejsce wytwarzania odpadów dane spółki przejmowanej.
Witam serdecznie. Proszę o informację jak mam postąpić ? Moja firma ma siedzibę w woj. Śląskim i tam prowadzi produkcje, uzyskała już numer BDO. Z dniem 02.01.2020 przejmujemy inną firmę siostrzaną z woj. Pomorskiego, która też posiada własny numer BDO. Główna siedziba firmy pozostaje w woj. Śląskim. Który numer powinniśmy używać w przypadku sprzedaży z zakładu pomorskiego, przy oddawaniu odpadów i w sprawozdawczości dla zakładu pomorskiego? Ten śląski czy stary pomorski?
@SkokZ44
18 grudzień 2019 o 00:54
Gość napisał:
Dział VI tabela 4 - wprowadzający produkty w opakowaniach. I oczywiście dział I 😁Dzień dobry.
Osoba prowadząca sklep ma w ofercie przyprawy w torebkach strunowych (przedsiębiorca sam przepakowuje z dużych worków w małe torebki strunowe). Czy takie torebki tez podlegają wpisowi do bdo ? Jeśli tak to jaki to dzial ? Ten sam co dla reklamowek?
@SkokZ44
18 grudzień 2019 o 00:57
Gość napisał:
Dzień dobry,
Prowadzę kilka punktów barów z obiadami domowymi i katering. Wnioskuję, że muszę się zarejestrować w BDO z racji wydawania opakowań na wynos . i reklamówek.W którym dziale wniosku należy to wypełnić? Zastanawia mnie również czy należy wpisać zużyty olej spożywczy i ewentualnie w którym dziale należy to zrobić.
Z góry dziękuję za odpowiedźOpakowanie na wynos - dział VI tabela 4 - wprowadzający produkty w opakowaniach.
Zużyty olej - dział XII
Gość
18 grudzień 2019 o 02:15
A jeśli jeśli mam pralnie i używam takich foliowych worków do nakrywania już upranych ubrań dla klienta? To tez są opakowania? Który to dział? Rejestruje się właśnie w dziale XII jako wytwórca ale te folie mnie trochę zastanowiły...
Gość
18 grudzień 2019 o 02:15
A jeśli jeśli mam pralnie i używam takich foliowych worków do nakrywania już upranych ubrań dla klienta? To tez są opakowania? Który to dział? Rejestruje się właśnie w dziale XII jako wytwórca ale te folie mnie trochę zastanowiły...
Gość
18 grudzień 2019 o 18:43
Pomocy czy z wnioskiem rejestrowym dział .XI.I wysyłam oświadczenie zamieszczone na stronie bdo.mos.gov.pl. Czy mi ktoś odpowie .Proszę?