Jędrzej
Liczba postów: 3
Od: 28.08.2019
24 styczeń 2020 o 10:49
Małgareta
27 styczeń 2020 o 22:42
Obecne przepisy nie zobowiązują wytwórcy odpadów, które nie powstają w związku z eksploatacją instalacji do posiadania pozwolenia na wytwarzanie odpadów. Zgodnie z art. 180 POŚ tylko wytwrazanie odpadów w związku z eksploatacją instalacji wymaga uzyskania pozwolenia. Firma świadcząca usługi czyszczenia separatorów jest wytwórcą odpadów o ile umowa ze zlecającym usługę nie stanowi inaczej. Wytwórca powinien prowadzić ewidencję odpadów oraz posiadać wpis do BDO
Gość
29 styczeń 2020 o 08:39
Małgareta napisał:
A jeżeli jesteśmy właścicielem instalacji kanalizacji deszczowej i chcielibyśmy czyścić sami separatory to musimy mieć pozwolenie powyżej jakiej ilości odpadów wytworzonych? A do przewozu tych odpadów jakieś ADR-y?Obecne przepisy nie zobowiązują wytwórcy odpadów, które nie powstają w związku z eksploatacją instalacji do posiadania pozwolenia na wytwarzanie odpadów. Zgodnie z art. 180 POŚ tylko wytwrazanie odpadów w związku z eksploatacją instalacji wymaga uzyskania pozwolenia. Firma świadcząca usługi czyszczenia separatorów jest wytwórcą odpadów o ile umowa ze zlecającym usługę nie stanowi inaczej. Wytwórca powinien prowadzić ewidencję odpadów oraz posiadać wpis do BDO
Gość
02 lipiec 2020 o 10:18
Dzień dobry,
mam pytanie odnośnie KPO dla odpadu 19 08 09. Firma specjalizująca się w oczyszczaniu separatora substancji tłuszczowych, przeprowadziła prace i w tabeli umieściła że wywieziono 1,1 Mg odpadów o kodzie który podałam powyżej. Nie została wystawiona do tego KPO. Proszę o informację czy to my jako firma która oddaje ten odpad jesteśmy zobowiązani do założenia karty. Dziękuję za odpowiedź.
uslugi.komunalne
Liczba postów: 33
Od: 19.03.2017
02 lipiec 2020 o 10:56
Gość napisał:
Dzień dobry,
mam pytanie odnośnie KPO dla odpadu 19 08 09. Firma specjalizująca się w oczyszczaniu separatora substancji tłuszczowych, przeprowadziła prace i w tabeli umieściła że wywieziono 1,1 Mg odpadów o kodzie który podałam powyżej. Nie została wystawiona do tego KPO. Proszę o informację czy to my jako firma która oddaje ten odpad jesteśmy zobowiązani do założenia karty. Dziękuję za odpowiedź.
Odpadowiec
02 lipiec 2020 o 23:05